De færreste kommende forfattere ved, hvor de skal gå hen for at blive bedre til at skrive eller for at lære storytelling og Creative Writing. Her er fem gode råd til dig, når du skal vælge forfatteruddannelse – hvad enten du søger en højskole, forfatterskole eller et forfatterkursus. 

1. Overvej hvilken slags tekst, du drømmer om at skrive

Hvilke bøger elsker du selv og hvad drømmer du om at skrive? Det har stor betydning for dit valg af forfatterskole, højskole eller et forfatterkursus, om du vil skrive digte, eksperimenterende litteratur eller bøger som En flænge i himlen, Hunger Games, Harry Potter, Drageløberen eller Mig før dig? Det er nemlig de færreste højskoler, forfatterskoler eller forfatterkurser, der underviser i det hele. Sæt dig ind i kursets eller skolens litterære fokus og hvad den siger om det, du skal skrive.

2. Overvej uddannelsens formål og længde

De fleste kurser og uddannelser er for dig, der bare vil skrive mere end du gør og måske møde andre, der også skriver, mens kun et par skoler har et reelt sigte mod at give dig de kompetencer og erfaringer, der skal til for at skrive, udgive og sælge dine fortællinger i det moderne marked. Dit valg afhænger af dit ønske og dit niveau. Det er også oplagt at efterspørge en skole, der lærer dig at skrive til andre formater som lydbogsserier, Mofibo Originals eller de digitale formater, der lige nu er et godt sted at starte som forfatter. Det har naturligvis også betydning, hvad forfatterskolen eller forfatterkurset koster eller om du kan søge SU eller legater, mens du går på uddannelsen. 

Hvis du virkelig vil udvikle dig og leve som forfatter, skal du se efter den uddannelse, der arbejder med at give dig de bedste betingelser for at fortælle historier og udkomme i forskellige formater.

- Britt Tippins, stifter af Writers Academy

3. Overvej om forfatteruddannelsens længde passer med at lære faget godt at kende

Hvis du vil leve og arbejde som forfatter, skal du se efter den uddannelse, der sigter efter at give dig de bedste betingelser for at fortælle historier og udkomme i forskellige formater. Udover at lære at læse egne og andres tekster skal kurset gerne give dig konkrete værktøjer og teknikker til at arbejde videre på egen hånd og sammen med andre. Et kortere kursus eller en halvårlig forfatterskole er ideel til at dyppe tæerne i vandet, hvorimod en længerevarende uddannelse målrettet kan give dig de erfaringer og gode rutiner, det kræver for at skrive en bestseller eller arbejde som forfatter.

“På Writers Academy mener vi, at din evne til at diskutere og forbedre din ide og dit manuskript i samarbejde med andre forfattere og storytellers kan markant forbedre den fortælling.”

 

4. Overvej om uddannelsen lærer dig at arbejde sammen med andre

Hvis du virkelig vil udvikle dig som forfatter i fremtidens forandrede mediebillede, er det en god idé at se efter den uddannelse, der også lærer dig at arbejde sammen med andre, både redaktører, producenter, skuespillere, historiefortæller og forfattere. Det gælder selvfølgelig, hvis du vil skrive til film og tv, men i lige så høj grad til det marked, der er på vej inden for litteratur, hvor podcast-, lydbogs- eller lydserier fylder mere og mere. Der minder processen mere om den måde tv-serier og film udvikles, og her er det vigtigt, at du kan arbejde sammen med andre og ikke kun formår at bearbejde din tekst alene. Desuden mener vi på Writers Academy, at din evne til at diskutere og forbedre din ide og dit manuskript i samarbejde med andre forfattere og storytellers kan markant forbedre den fortælling.

5. Overvej hvor vidt uddannelsen forbereder dig på livet som forfatter

De færreste af de de udbudte kurser kigger på forfatterens virke som helhed – og fra start til slut. Fra inspiration og ideudvikling og research – til udgivet bog, markedsføring og foredrag på bibliotekerne. Sørg for at vælge den forfatterskole eller det forfatterkursus, du vurderer giver dig den bedste mulighed for at lykkes med din forfatterkarriere.