Britt Tippins er stifter af Writers Academy, forfatter og mangeårig forlagsredaktør.

Du har skrevet et manuskript og vil gerne have det udgivet. Eller du har måske skrevet 50 til 100 sider af et manuskript og vil gerne finde et forlag at samarbejde med, inden du skriver manus færdigt. Uanset hvor du står i processen, er der nogle enkle principper, du bør følge, når du skal pitche din bog.

  1. Vær grundig i din research. Send kun din tekst til relevante forlag. Det nytter ikke noget at kontakte et forlag, der udelukkende udgiver oversat litteratur, når du skriver på dansk. Eller at pitche en digtsamling til et forlag med fokus på faglitteratur. Og så videre.
  2. Skriv et klart og koncist følgebrev. Når du kontakter forlagene, er der bestemte informationer, du bør inkludere i dit følgebrev — og nogle, du ikke skal bruge tid på. På Writers Academys Forfatterskole lærer eleverne, hvordan de går i dialog med forlag og litterære agenter, og her får du de vigtigste tips: a) Dit følgebrev bør ikke fylde mere end en halv side, gerne mindre. Tænk på e-mailen som en appetitvækker, der skal få redaktøren til at læse det vedhæftede materiale. b) Angiv genren. Og fortæl, hvorfor lige netop du har skrevet lige netop dette. c) Sæt din roman eller din fagbog i markedsperspektiv. Hvilke (succesfulde, anerkendte) bøger minder din bog om? Hvilke forfattere er du inspireret af? d) Fortæl, hvilken relevant uddannelse, du har. Hvis du har gået på en forfatterskole eller taget et skrivekursus, skal du understrege dette. Hvis du har taget en uddannelse inden for surdejsbagning, skal du ikke nødvendigvis nævne dette, medmindre din bog indeholder opskrifter på surdejsbrød ;-)
  3. Send kun én vedhæftet fil. Uanset om du sender et helt manuskript eller blot nogle udvalgte kapitler, er det en god idé at inkludere en overskuelig synopsis. På vores etårige forfatteruddannelse lærer eleverne at skrive professionelle synopser på deres bøger, og en god synopsis er guld værd. Du kender det sikkert selv: det er træls at skulle åbne en masse vedhæftede filer, når afsenderen lige så godt kunne have sendt bare et dokument.

Og slutteligt: glem alt om kun at sende til et enkelt forlag ad gangen. Find i stedet tre til fem relevante forlag at pitche til i første runde og vent på deres svar. Bliver dit manus afvist, kunne det være, at der var noget i afslaget, du kunne bruge fremadrettet, før du sender ud igen.
Fortsat god skrivelyst!